Skriv en bog og bliv forfatter!

Det lyder nemt, måske også lidt for nemt. Men i virkeligheden kan alle og enhver jo sætte sig ned og skrive en bog og derefter kalde sig forfatter. Eller hvad?
Hvad er en forfatter? Hvornår kan man ”ret” til at kalde sig forfatter? 

Den umiddelbare definition på en forfatter kunne være; ’en der skriver og får udgivet bøger’. Har du skrevet en bog og tjent penge på den, så er du forfatter på linje med kendte danske og udenlandske forfattere som Yahya Hassan, Helle Helle, Hanne Vibeke Holst, J. K. Rowling, Bret Easton Ellis og man kunne blive ved. 

Men hvad så med ”forfattere”, der vælger selv at betale for at få udgivet novellesamlinger, romaner eller lignende? Forfattere, der enten har svært ved at få foden indenfor hos et af de etablerede danske forlag eller blot ønsker at være 100 % herre over sit eget værk.

’Books on Demand’

’Books on Demand’ er et nyt koncept, som synes at vinde større og større popularitet over hele verden. Her betaler du selv for din bogudgivelse og får tillige en langt større andel af en evt. fortjeneste, end du gør ved et ”normalt” forlag. Omvendt står du selv for at promovere din bog. Du vil nok også opleve, at det er langt sværere at få anmeldere fra de større dagblade, boghandlere mv. til at beskæftige sig med din bog, end hvis du har et etableret forlag bag dig.

Men har du skrevet en bog, som du bare gerne vil have udgivet – har du et behov for at stå med dit helt eget værk i hånden og forære venner og bekendte eksemplarer, hvor dit navn står på bogryggen, er ’Books on Demand’ en fantastisk løsning.

Nogle vil måske mene, at du så ikke er en ”rigtig forfatter”, men spørgsmålet er, om det er så vigtigt. En af de bedst sælgende danske forfattere Henrik Frederiksen har selv udgivet og solgt over 150.000 bøger – så er det vel mindre væsentligt, om han skal betegnes som en ”rigtig forfatter” eller ej.

Hvordan bliver man forfatter?

Er du et ungt menneske, der drømmer om at blive en stor forfatter, så er der mulighed for at modtage undervisning i skrivning, karakteropbygning mv. forskellige steder i landet. At skrive et mesterværk er sjældent noget, man bare gør. Det kræver øvelse, og det kræver hårdt arbejde! For selvom alle i princippet kan få udgivet en bog, og selvom det kan være svært at afgøre, hvornår en forfatter har lov til at kalde sig en ”rigtig forfatter”, så er der ingen tvivl om, at der er dem, der skriver godt, og dem, som skriver mindre godt. At tro at man – uden at have gjort noget særligt for det – kan sætte sig ved tasterne og skrive helt fantastisk, er naivt.

Her er et lille overblik over nogle af de uddannelsessteder, hvor du har mulighed for at udvikle dig som forfatter og også møde andre unge mennesker, der deler din interesse for at skrive:

1. Efterskoler: Der findes enkelte efterskoler i landet, som tilbyder skrivning/forfatterværksted i løbet af skoleåret. Her har du mulighed for at få skrevet en masse og få prøvet dit talent af blandt andre unge forfatterspirer. Inden du bliver skrevet op til en bestemt efterskole, er det vigtigt at undersøge, om denne efterskole nu også tilbyder skrivning/forfatterværksted hele året, eller om det blot drejer sig om et kortvarigt forløb.  På Nørre Åby Efterskole har du som elev i 10. klasse mulighed for at vælge enten tysk eller fysik fra og i stedet dyrke dit forfattertalent på fuld tid.

2. Højskoler: Der findes en del danske højskoler, der har forfatterhold og har ”rigtige” forfattere tilknyttet deres skole (eks. Vallekilde Højskole og Vestjyllands Højskole). I lighed med efterskoler har man på højskoler mulighed for at få skrevet en masser og afprøve sine idéer i trygge og inspirerende omgivelser.

3. Forfatterskolen i København: For mange skrivelystne unge (og ældre) står Forfatterskolen i København som ’det forjættede land’. Mange ansøger, og kun få kommer ind. Forfatterskolen i København er en særdeles anerkendt uddannelsesinstitution, der har fostret mange store danske forfattere (i de seneste år eksempelvis: Josefine Klougart, Dy Plambeck, Dennis Gade Kofod).

Man kan ansøge om optagelse to gange årligt – i februar og i september. Udover den ”normale” ansøgning med oplysninger om baggrund, tidligere uddannelse, arbejde etc., skal du som ansøger også indsende tekster (poesi og/eller prosa), som du selv har forfattet. Der er intet krav om forudgående uddannelse eller beskæftigelse. Der er heller ingen aldersbegrænsning.

Du behøver dog hverken at have gået på efterskole med forfatterlinje eller blive optaget i ’det fine selskab’ på Forfatterskolen i København for at blive en anerkendt forfatter. I bund og grund handler det jo bare om at skrive – og være god til det. 

Forfatter på Nørre Åby Efterskole - Mads Nørskov Rasmussen
Mads Nørskov Rasmussen, lærer
Underviser i forfatterværksted, filosofi, fodbold, dansk, engelsk og tysk. Har udgivet romanerne “Mono” og “Til dem af jer der kender Ricardo”. Mads er kendt for sin fantastiske chai te der hygges om sammen med eleverne om aftenen.