Mad på efterskolen

På vores efterskole er maden i højsædet. Det er vores overbevisning at der ikke kan foregå læring på tom mave. Derfor serveres der mad hele seks gange om dagen, hvert måltid er gennemtænkt og gennembearbejdet, og i stadig udvikling i samråd med personale og elever på skolen.

I køkkenet lægges der vægt på de gode råvarer. Rugbrødet er altid hjemmebagt (er vi heldige, er det stadig lunt, når det kommer på serveringsbordet), og boller og franskbrød bager vi selvfølgelig også selv. På skolen gør vi desuden en dyd ud af at smide så lidt mad ud som muligt. Det handler om omtanke og respekt for maden. Så bliv ikke overrasket, hvis der en dag er ris eller rugbrødstern i de hjemmebagte formiddagsboller.

Også i køkkenet prioriterer vi nærmiljøet højt.  Vi får ofte friske fisk fra fiskemanden i Bogense og af og til græskar, squash og æbler fra lokale plantager/gartnerier. At handle lokalt er både godt for nærområdet og naturen. Og er der hjemmelavet æblekage til aftenforfriskningen, er alle glade.

Til alle vores måltider serveres der vand, kaffe og the. Om aftenen serveres der også mælk til maden – økologisk naturligvis.

Morgenmaden består af den klassiske ”ske-mad” –  yoghurt, A38, havregryn, hjemmelavet mysli, ymerdrys og cornflakes. Derudover serveres der altid friskbagte boller med ost, pålæg, marmelade, smøreoste som tilbehør.

Til formiddagspausen serveres der igen hjemmebagt rugbrød og boller/franskbrød med diverse oste og pålægsfade til.

Middagsmaden er tidspunktet, hvor der serveres dagens hovedmåltid. Som oftest varm mad. Her er køkkenets mål at lave noget som alle kan spise og lide, men også at alle prøver at smage på det nye. Maden der bliver serveret spænder over alverdens kontinenter. Eksempelvis pulled pork på hjemmebagte boller med hjemmelavet coleslaw fra USA, eller Indisk Pad Thai karry ret (rettet til så 122 elever kan spise det), god gammeldaws mormormad, fiskeretter og vegetarmad. Der serveres fisk engang om ugen, som også bliver inspireret fra hele verdenen.  Er man vegetar laves der også retter specielt til dette behov, andre behov, så som veganer-glutenallergiker eller anden allergikost aftales specielt med køkkenet.

Til aftensmaden lunes der rester fra middagsmaden og bliver serveret ofte med en lun leverpostej til og ikke mindst vores berømte tunsalat. Der serveres hjemmebagt rugbrød, som vagtlæreren oftest skærer ud lige inden serveringen, og pålægsfade. Til aftensmaden serveres der, udover vand,kaffe,the også mælk.

Aftensserveringen består af frugt, kage, knækbrød og en god omgang aftenssnak og hygge.

Velbekomme!

Bente NielsenBente Nielsen, Køkkenleder
Bente har den store fornøjelse, som uddannet køkkenleder, at stå for skolens køkken. Hun tilrettelægger nogle gode og lærerige arbejdsdage for de seks elever som er i køkkenet hver uge.
Dorthe HøjlundDorthe Højlund, køkkenmedarbejder
Dorthe arbejder i køkkenet. Hun er uddannet slagter og sørger for at det altid er de bedste råvarer som bliver brugt i vores køkken.
Marianne DitlevsenMarianne Ditlevsen, køkkenmedarbejder
Er kendt for at lave utroligt gode kager og smørrebrød. Hjælper til i køkkenet i en halvtidsstilling.